Het is nu. ‘De mens’, dat zijn jij en ik. Wij hebben de mogelijkheid om alles waar onze voorouders duizenden jaren voor gewerkt hebben, in 1 levensduur ongedaan te maken.
Één generatie kost het maar om alles te veranderen of uit te wissen. Alle normen en waarden, een draaiend financieel systeem met zorgstelsel en dat soort zaken. Van knuppel en peniskoker tot het Internet en homoacceptie. Met die wetenschap in gedachten, zijn er dus mensen die PARKEERWACHTER worden.

Echt…. Als ik er achter zou komen dat iemand in mijn ‘bloedlijn’, van eventuele kleinzoon over 50 jaar tot een verre neef ooit een parkeerwachter is geweest of heeft geholpen, dan zou ik echt mijn gehele familie uitmoorden, inclusief mijzelf. Zonder problemen. Dan zit er dus iets in onze genen wat tot op het bot verrot is en dat moet uitgewist worden. Ik neem wel verantwoordelijkheid voor mijn soort. Ik zou met overtuiging het raam uit springen en ook nog ‘sorry voor alles’ schreeuwen voordat ik uit elkaar spat.

“En schat, hoe was jouw dag?” Zegt Elsbeth terwijl ze een pan boerenkool voor meneer op tafel zet.
“Ja man ging lekker. 48 bonnen uitgeschreven vandaag. Is er nog mosterd?”

48 mensen die vandaag weer lekker 90 euro aangenaaid zijn.

Jij bent momenteel de mens. Jij, als parkeerwachter bent momenteel ‘de verkeerswet’. Jij hebt de mogelijkheid om in alle redelijkheid je medemens het voordeel van de twijfel te geven. Gewoon even aan de motorkap voelen of de motor nog heet is. “Misschien is meneer gewoon even op en neer de winkel in voor een pakje sigaretten. Wacht wel even af.” Die mogelijkheid heb je gewoon.

Al mijn parkeerboetes die ik heb gehad, waren binnen een tijdsbestek van enkele minuten nadat ik de auto verliet. Geen grapje. Die gasten zijn zo gehaaid als een bekende presentator van een bekend roddelprogramma die al 2 dagen droog staat. Elke mogelijkheid wordt aangegrepen om iemand eens lekker hard in zijn reet te naaien.

Ik woonde voorheen dus in Rotterdam (sowieso een slecht plan) en daar hadden ze dus tot voor kort een systeem waardoor je alleen met chipknip kunt betalen voor je parkeerticket. Cash, pin, niet geaccepteerd. Wie de fuck heeft er nou ooit geld op zijn chipknip staan? En het ergste van allemaal, nadat je betaald hebt voor je kaartje krijg je geen enkele indicatie van wat je huidige saldo is. Wij Rotterdammers ‘moeten daar maar mee om leren gaan’, maar voor elk persoon uit een willekeurige andere stad is dit een onaangename verrassing. Die komen dus bij zo’n automaat, zien ‘alleen chipknip’ staan en dan denk je ‘ach ik moet even 4 minuten hier naar binnen voor een pak melk, zo erg zal het niet zijn’. Hahaha, nou welkom in Rotterdam. Ik weet niet waar ze die idioten vandaan halen maar het stikt ervan. Achter elke boom kan er eentje verscholen zitten. Walgelijk. Verkeersveiligheid, mijn schrale reet.

Ik was ooit op weg naar een vriend en er was een massale stroomuitval in de stad. Heel Rotterdam West en het centrum zaten zonder stroom, urenlang. De verkeerslichten deden het zelfs niet meer. Ik zag mensen vast zitten in trams. Veel mensen hebben uren vastgezeten in metro’s en liften. Er zijn vele operaties en behandelingen in ziekenhuizen uitgesteld. Toen ik mijn eigen leven waagde op de kruispunten zonder werkende verkeerslichten bedacht ik me nog dat het grappig zou zijn als de parkeerautomaten nog gewoon zouden werken. Zo’n land zijn we namelijk wel.
En ja, i shit you not, aangekomen bij mijn maat keek ik op de parkeerautomaat en die deed het nog gewoon. Op de achtergrond zag ik nog een paar van die gasten met hun gele jasjes rondlopen. Ziek, ziek, ziek. Alle winkels en bedrijven in de straat waren dicht… Niemand kon meer iets doen, maar betalen om te parkeren zul je godverdomme. Er is dus blijkbaar een noodstroomvoorziening voor die automaten. Er is die dag voor miljoenen euro’s schade geleden en veel mensen durven nu nooit meer in de metro of de lift, maar dat zal ze allemaal een zorg zijn. Die noodstroomvoorziening zit op de parkeerautomaat. Welkom in Nederland.

Daarbij weet je als parkeerwachter, of bonnenschrijver, ook gewoon precies wat je aan het doen bent. Veredelde belastingheffer, niks meer niks minder.

En ik hoor nu al jouw irritante reactie: ‘Maar zonder parkeerwachters zou het een chaos zijn en zou iedereen zomaar overal parkeren en zo het verkeer dwarsbomen’.
Allereerst, houd je muil want ik ben aan het woord. Ten tweede zeg ik ook nergens dat er geen enkele controle mag worden uitgevoerd. En zelfs, met pijn in mijn hart, mag er nog wel een klein bedrag worden gevraagd om ergens te parkeren.

Maar dan wel redelijk. En betalen per seconde, niet per blokjes van 20 minuten. En accepteer alle legitieme betaalmogelijkheden. Met een vrijwaring voor mensen die binnen 5 minuten weer terug bij de auto zijn. En boetes die met redelijkheid worden uitgeschreven, voor mensen die écht het verkeer hinderen of al uren onbetaald geparkeerd staan. En een redelijk aantal controleurs en niet zoals in Rotterdam in sommige straten 2 teams op elke zijde van de straat die niets anders doen dan de gehele dag dezelfde straat op en neer lopen om mensen die even een pak sjek halen direct op de bon te slingeren. Weet je wat dat kost, zo’n aantal idioten in loondienst? Ja die moet je ook weer terugverdienen.

Ten derde, stop met het bekritiseren van deze kritiek. Zo houd je het systeem lekker in stand. Zo blijven we het land met de meeste flitspalen per m2, het grootste aantal parkeerwachters per m2, de 3e hoogste benzineprijs ter wereld, een van de hoogste BPM tarieven, de hoogste verkeersboetes van Europa, enzovoort. Autorijden lijkt wel een misdaad te zijn in dit land. Genoeg is genoeg.

Het is tijd voor eerlijkheid en redelijkheid.
Parkeerwachters en sympathisanten, neem je verantwoordelijkheid voor de staat van dit land.

Volgend artikel: Eigen verantwoordelijkheid, het blijft lastig