De invloed van het klimaat op ontwikkeling. Dit klinkt als het begin van een gruwelijk saai en langdradig onderzoeksartikel, ik weet het, maar blijf er nog even bij want het tegendeel is waar!

Let op. Als je naar de wereld kijkt kun je globaal gezien het volgende stellen:
‘Hoe kouder het klimaat, hoe beter het is geregeld.’
Voor de irritante betweters onder ons: Tot op zekere hoogte natuurlijk, want op de zuidpool ga je niet wonen.

Mensen in relatief koude gebieden zijn eigenlijk net zoals de Amerikanen toen zij nog in Europa woonden:
“Hey man, wij gaan emigreren naar het noorden, laters”.
“Hoezo man? Tis hier toch goed zo? Palmboompjes, lekker weer, beetje chillen, kokosnootje pakken, wat wil je nog meer, ja toch?”
“Zal best, maar wij gaan de tocht wagen. Doeei.”

Toen de emigranten (of zijn het vanaf nu immigranten?) vanuit Centraal Afrika in het kille Europa aankwamen, kwamen ze van een koude kermis thuis. De peniskokers vielen massaal van hun plek omdat ze niet langer in stand gehouden konden worden. ‘Het is hier godverdomme koud en nat!’

Dit is een uiterst belangrijke uitspraak gebleken in de geschiedenis van de mens. Als het namelijk godverdommes koud en nat is, dan ga je anders nadenken over het leven. Je moet wat doen. Je gaat huizen bouwen, kleding ontwikkelen, kachels en andere uitvindingen doen. Glas, isolatie, etc. etc. Binnen de kortste keren waren de Europeanen verder dan hun achterblijvers. Je moet wel wat doen, want anders ga je kapot.
En vooral dat laatste is gewoon een verdomd goede motivatie om dingen te gaan doen of veranderen. Zolang je met dingen weg komt, verander je niet. Als je er aan kapot gaat, dan ga je innoveren.
Hoe kouder het klimaat, hoe meer ontwikkeld het systeem en de economie ook zijn. Kijk naar Scandinavië, Zweden, in zekere mate Nederland. Alles goed geregeld en goed voor elkaar in deze zin. Een, tot voor kort, goed zorgstelsel, high speed internet, veel en goedkoop voedsel voor iedereen, porno in overvloed, veel vrijheden en een hoge mate van luxe en levenskwaliteit. Hoe zuidelijker je gaat, hoe een grotere zooi het wordt. In Frankrijk wordt dat al langzamerhand minder. Spanje nog minder… Er wordt natuurlijk ook minder gewerkt door heet weer. Siëstaatje, tuurlijk. Snap ik ook wel. Van heet weer word je lui. Hebben wij ook. De productiviteit daalt hier ook flink tijdens hittegolven. Heet weer komt door veel zonneschijn. Van veel zonneschijn word je bruin. Als je heel veel in de zon zit, word je zwart.

Trek de conclusie zelf. Ik durf hem niet (meer) uit te spreken. Goedemiddag.

 


 

Volgend artikel: Is het nou friet of patat?