Ik loop door de straten van mijn dorp. Ik geniet van een fijn briesje en de geur van varkensmest.
Ineens schreeuwt iemand vanaf de overkant naar mij. “Ik heb een nieuwe baan!!”
Ik weet niet precies wat ik hier mee aan moet want ik ken die gast amper, maar ik steek mijn duim naar hem op en loop verder. Niet veel later schreeuwt een meisje in mijn oor “Ik ga volgende week voor een half jaar op vakantie naar Australië om lekker veel pikken te zuigen!!”
Wederom steek ik mijn duim op en zeg ik ‘goed bezig’ terwijl ik doorloop.
Opeens gaan er ramen en deuren open, worden autoramen open gedraaid en schreeuwt iedereen door elkaar heen:

Kijk waar ik ben!!
Kijk wat ik eet!
Kijk wie ik neuk!
Kijk wie ik wellicht neuk!
Kijk van wie ik aandacht krijg!
Kijk hoe goed ik het heb!
Kijk mij dan jonguh met deze celeb!
Kijk mij lef hebben!
Kijk mij lekker zijn (op deze foto althans)
Kijk mij lekker gek zijn! Ik ga los jonguh! Kijk dan!

En dan weet ik het weer, ik zit op Facebook.
Waar je in het echte leven toch wel oplet om met al je ‘successen’ te koop te lopen, is het op Facebook zo ongeveer het enige wat men doet. Vaak worden deze overduidelijke opscheppingen toch nog stiekem ‘slim’ verpakt.

Mensen zeggen dan bijvoorbeeld:
‘Brazil, bedankt voor de mooie tijd!’.
Daar zal Brazillië heel blij mee zijn, met dat bedankje van je.
Nee, het gaat natuurlijk gewoon om jouw bungeejumpende foto’s waar je omringd bent door lekkere wijven zodat wij kunnen zien wat een moedige, wereldwijze chickmagnet je wel niet bent.

Of:

‘My best friend is tha best!’
Als de vriendin in kwestie wat wijn heeft meegenomen voor de wekelijkse girlznight.
Maar eigenlijk gaat de foto gewoon om hoe goed je het had gisterenavond en hoe lekker crazy jullie zijn. En natuurlijk, hoe lekker jullie wel niet zijn want de foto’s zijn altijd vanuit de goede hoek genomen met brede, uitgemeten lachebekkies.
Een mooie accurate beschrijving van Facebook is wel hoe ze het noemen als je weer eens wat gaat posten. Ze noemen dat een ‘Status update’. Wellicht was ‘Status Upgrade’ nóg beter geweest.
Want dat zijn we daar met zijn alleen eigenlijk constant aan het doen.

Laten we eerlijk zijn, op Facebook heeft iedereen het goed. Iedereen is continu aan het feesten, doet aan bungeejumpen, vliegt naar de mooiste bestemmingen, ligt met zijn blote voeten en een cocktail op een strandstoel, neukt lekkere wijven, ziet er altijd op en top uit met de juiste pose net van bovenaf gefotografeerd (veel geoefend), krijgt verassingen van anderen, heeft lekker en luxe eten voor zich staan, is geslaagd voor zijn examen, etc etc etc.

Eigenlijk zijn 99% van alle statusupdates samen te vatten als ‘kijk mij het weer effe goed voor elkaar hebben.’
Waarom zie ik nooit de ‘gewone’ foto’s? Hoe iemand’s leven er namelijk het grootste gedeelte van de tijd er echt uitziet?
Waarom posten vrouwen geen foto’s van als ze net uit bed komen of als ze (weer eens) chagrijnig zijn? Waarom zien we mensen niet gewoon champignons plukken, vakken vullen of administratie bijhouden?
Waarom update niemand het eerlijke verhaal als ze weer eens binnen 12 seconden zijn klaar gekomen, of als de biefstuk weer veel te lang is gebakken? Waarom zie ik geen mislukte creaties en regenachtige vakantiedagen?

Juist. Iedereen houdt de schijn hoog.
De volgende keer als je je status wilt upgraden, bedenk dan goed wat je eigenlijk gaat posten. Wat voegt het toe? Naar nog meer complimentjes en bewondering aan het vissen? Word je daar op de lange termijn gelukkiger van? Zijn ‘likes’ nou echt een verrijking voor je leven?

Zo. En nu even deze briljante column op Facebook plaatsen.
Kusjes.

 


 

 

Volgend artikel: Tip van de week!