Dit zaakje stinkt, vanaf het begin. Vele mensen denken dit, anderen voelen het. Het klopt niet.  Teveel tegenstrijdige informatie. De synchroniciteit in de aanpak van zoveel landen. Het verdwijnen van het griepvirus. De censuur, op globale schaal, van alle ‘andere kanten’ van het verhaal, ook als dit van doctoren of experts komt. Het constante gedraai van politici die soms in slechts enkele weken tijd 180 graden van mening veranderen, zoals bijvoorbeeld Hugo de Jonge die eerst zei dat er geen ‘drang’ komt voor het vaccineren of voordelen voor gevaccineerden t.o.v. ongevaccineerden. En hoor hem nu eens praten…

Maar ik laat dit even allemaal voor wat het is. Laten we niemand in de kaart spelen door ‘wappietaal’ te gaan gebruiken. Of er een complot van in te zien. Ik schrijf dit artikel zo neutraal en objectief mogelijk, zonder enige vorm van neigen naar onbewezen theorieën, zodat niemand kan afhaken omdat dit weer het zoveelste ‘wappiegelul’ is. Maar het volgende punt, dat moet iedereen toch zien.

De genomen maatregelen zijn, vanaf het begin, totaal tegenstrijdig met het ‘dreigende’ verhaal over de zorg. Aan de ene kant wordt er moord en brand geschreeuwd over dit levensgevaarlijke virus die de gehele zorg dreigt te overspoelen en worden daar vergaande maatregelen aan gekoppeld, aan de andere kant wordt er niets concreets gedaan om die situatie op te lossen.

Al snel na de aankondiging dat het virus in Nederland was gearriveerd, sprak de minister-president ons toe op TV. Hij noemde de huidige situatie de ‘grootste crisis sinds de 2e wereldoorlog. Een flinke uitspraak. Ook de WHO deed een duit in het zakje door dit virus al begin 2020 een ‘A-Status’ te geven, wat het plaatst in virussen van de gevaarlijkste categorie zoals bijvoorbeeld ook het Ebola-virus. Dit gaf overheden de mogelijkheid om snel te handelen en vergaande wetswijzigingen op te baseren.

De situatie was duidelijk, als we niet snel iets doen dan hebben we een groot probleem. Gelukkig viel de mortaliteit van het virus zelf ‘mee’. Die werd eerst ingeschat door het WHO op 3.75%, maar werd al snel bijgesteld naar 0.15%. Iets hoger dan het influenza-virus. Er was dus eigenlijk nog maar één reden waarom dit virus gevaarlijk is en dit hoorden we toen en nog steeds, dagelijks: Het kan ervoor zorgen dat de zorg overbelast wordt met alle gevolgen van dien.

De zorg moét dus beschermd worden. Dit is de voedingsbodem en het enige argument waarop alle maatregelen zijn gebaseerd.

Hier gaat het mijn inziens dan ook helemaal verkeerd. De zorg is namelijk niet noemenswaardig opgeschaald. ‘Dit kan niet’, horen we vaak. ‘Er is geen geld voor’ én ‘er zijn geen mensen voor’. En dus kwakkelen we al bijna twee jaar lang van maatregel naar maatregel. Van alles heeft de revue gepasseerd, van lockdowns tot zelfs een avondklok. Het heeft niets geholpen, want ook dit jaar zitten we weer in de stront.

Ondertussen is er een heuse tweedeling in de maatschappij ontstaan. Ongevaccineerden zijn, systematisch, uitgesloten van het normale, sociale leven. Binnenkort komen daar nog extra maatregelen bovenop, de wet wordt daar momenteel voor aangepast. Ongevaccineerden mogen dan niet meer met het OV, alleen nog naar binnen in ‘essentiële’ winkels en gaan wellicht zelfs geweigerd worden van de werkvloer. Dit zijn extreme maatregelen met extreem vergaande gevolgen. Naast het recht om te gaan en staan waar men wil, dreigen mensen nu dus ook hun inkomen te verliezen.

In andere landen is al een vaccinatieplicht aangekondigd. Ook in Duitsland en België is hier al op officieel niveau over gesproken. Aangezien Nederland zo ongeveer letterlijk het Duitse beleid heeft gevolgd sinds het begin van deze crisis, kun je er donder op zeggen dat we ook hier die plicht gaan krijgen. Worden mensen dan serieus letterlijk onder dreiging van geweld geprikt? Komen er bewapende soldaten of agenten naar je huis met een injectienaald in de hand? Of komt er gevangenisstraf te staan op het niet nemen van het vaccin of het niet betalen van de boete? In beide gevallen is dat letterlijke, fysieke dreiging waarbij de overheid je een medische behandeling oplegt. In dit geval ook nog eens van een experimenteel middel met een hoge bijwerkingsgraad, maar dat terzijde. In de toekomst kunnen dit ook andere behandelingen zijn… Extreem, extreem vergaand.

Dus, aan de ene kant is dit allemaal keihard nodig  maar aan de andere kant functioneert de zorg nog steeds voor geen meter en wordt daar niets aan gedaan. ‘Het kost teveel’, wordt er gezegd. Aan de andere kant was er wel geld om de lockdowns te bekostigen. 70 miljard is er aan uitgegeven. (Zeventigduizendmiljoen Euro). Daar kun je een hoop ziekenhuizen van bouwen. ‘Het personeel is er niet’, is een andere uitspraak. Ik heb echter geen enkele wervingscampagne gezien. Niet op TV, niet in de krant, niet online. Van die 70 miljard hadden we een hele hoop nieuwe mensen kunnen opleiden en aan het werk kunnen zetten.

Er hadden spotjes op TV kunnen komen waarin de hele avond, op repeat, gevraagd wordt om je aan te melden als zorgmedewerker of IC-medewerker. Een tijdelijke vergoeding van € 15.000 belastingvrij per maand, voor de komende 5 jaar gegarandeerd,  was prima te betalen van die € 70.000.000.000 die nu aan de lockdowns is gespendeerd. Inclusief snelcursus. Noodhospitalen hadden kunnen worden opgezet. Het leger had kunnen worden ingezet bij de bouw hiervan. Dit was toch de grootste crisis sinds de 2e Wereldoorlog?

 In die oorlog mobiliseerden landen zich in een extreem tempo. Tanks en vliegtuigen rolden als warme broodjes van de lopende band. Hele distributieketens werden opgezet. Olie uit de grond gepompt. Mensen werden massaal opgeleid tot soldaat of hospik. Er was actie, de machine ging draaien. Dát is crisis en dát is wat er mogelijk is indien het nodig is. Dan kijk je niet op een Euro meer of minder.

Maar nee, het tegenovergestelde gebeurt. In andere landen zijn er al vele zorgmedewerkers ontslagen omdat ze zich niet willen vaccineren. Serieus? Nóg minder zorgmedewerkers? In een crisis als deze lijkt me élke hand aan het beter beter dan geen. Tegelijkertijd komen er elke maand gewoon duizenden asielzoekers dit land binnen. Die worden allemaal voorzien van een woning en een Miele wasmachine. We betalen zelfs het salaris van Afghaanse ambtenaren… We sponsoren de Taliban! Cultuursubsidies gaan gewoon door. En vanochtend werden hier de blaadjes naast de weg gewoon opgehaald door de gemeente. Wat nou crisis?

Dus, aan de ene kant wordt er niks aan de zorg gedaan terwijl dat dé reden is waarom er nu op grote schaal mensenrechten worden geschonden en aan de andere kant wordt het geld uitgegeven aan zaken die totaal niet helpen of het zelfs alleen maar erger maken. De dreigende toon is aan de ene kant heel duidelijk, maar vervolgens zagen ze hun eigen poten onderuit door na 2 jaar nog niks échts hebben verbeterd aan de situatie.

En nu inmiddels ook duidelijk is dat de vaccins minder goed werken dan gehoopt én besmettingen niet tegengaan, kunnen we helemaal concluderen dat het hele beleid tot nu toe nog maar niet tot amper heeft geholpen.

En volgend jaar? De winter van 2022? Zitten we dan nog steeds met 1100 IC bedden? Weer lockdowns? Een 4e boosterprik? Serieus?

Of je nou wappie bent of schaap, gevaccineerd of ongevaccineerd, je moet toch inzien dat dit beleid van geen kanten klopt. En uiteraard geeft dat voedingsbodem voor complottheorieën. En twijfel. En vooral, wantrouwen in de overheid wat weer leidt tot demonstraties, protesten, etc. De overheid heeft dit zelf in de hand gewerkt. Je kunt er bijna niet anders meer  dan één van de twee volgende conclusies trekken:

  • Onze politici, zo’n beetje in elk land ter wereld, zijn idioten die totaal incompetent zijn om een zielig crisisje als deze op te lossen
  • Dit is bewust beleid. Er zit een andere agenda achter.

Tja, ik kan het niet mooier maken. Wat ik wel weet is dat er roerige en grimmige tijden aankomen. Mijn advies is om je hier op voor te bereiden. Wacht niet tot het laatste moment. Sterkte gewenst allen.