Make-up. Een bijzonder fenomeen.
Er bestaat, naast vrouwen, maar één groep mensen die verf op hun gezicht smeert om er bewust leuker uit te zien dan ze zijn en dat zijn clowns. En iedereen haat clowns. Waarom is make-up dan wel normaal? Om je onzekerheid tegen te gaan ga je verf op je gezicht aanbrengen om dingen weg te werken, om vervolgens de hele dag onzeker te zijn omdat je make-up misschien niet meer goed zit. Dat is eigenlijk toch gestoord?
Vrouwen hebben ook altijd zo’n klein tasje bij met een spiegeltje en wat EHBO make-up middeltjes daarin. Lippenstiftje, mascaraatje, weet ik veel wat. Dat maakt het toch alleen maar erger? Nu wordt elke spiegel of raam een controlepost om te zien of alles nog goed zit.
Dat is hetzelfde als dat je een banaan in je kont stopt om te voorkomen dat je moet poepen. Als je iets in je kont stopt, dan krijg je namelijk weer extra het gevoel dat je moet poepen…
Hoe ik dit weet? Ik ben anaal ontmaagd door mijn bloedeigen moeder op een regenachtige herfstdag in 1992. Het ingebrachte object in kwestie was zo’n ouderwetse thermometer. En zetpillen niet te vergeten. POP. Ik haatte die dingen. Maar goed, ik weet dat dit voor veel lezers hier geldt. Ook jullie aarsch is geen ongeschonden sterretje meer.

Op zich wil ik nog wel beamen dat sommige vrouwen er beter uitzien met wat lichte (!) make-up. De ogen komen er beter uit, wat oneffenheden kunnen worden weg gewerkt, etc. Maar eigenlijk moet je toch toegeven dat het een raar iets is. Je verft shit op je gezicht om jezelf er anders uit te laten zien dan dat je er daadwerkelijk uitziet. Zo vinden mannen, en andere vrouwen (minstens zo belangrijk) je aantrekkelijker. Maar dit is toch eigenlijk gewoon bedrog? Wat is het verschil met een haarwerk of comb-over voor kale mannen? Een ingehouden bierbuik? Een borstvergroting? En leidt het aanbrengen van make-up, net als bovengenoemde voorbeelden, niet alleen maar tot meer onzekerheid?

Wist je trouwens dat veel make-up ‘gear’ gebruikt wordt om te laten zien dat je (zogenaamd) geil bent? Als je opgewonden bent, stroomt er bijvoorbeeld meer bloed naar je lippen. Door rode lippenstift op je muil te smeren laat je dus eigenlijk aan andere mannen zien dat je al nat bent. Geen wonder dat mannen hier een zwak voor hebben. Wij houden namelijk van een zo goed mogelijk resultaat tegen zo weinig mogelijk inspanning. Efficiëntie heet dat. Iets waar vrouwen geen hersencellen voor op actief hebben staan, anders zouden ze ook niet een uur eerder opstaan om allemaal spul op hun gezicht aan te brengen om aan anderen te laten zien dat ze zogenaamd knap en geil zijn, maar dit terzijde. Je trekt hier inderdaad mannen mee aan, omdat mannen al het gevoel hebben dat jij er al zo’n beetje klaar voor bent met je doorbloede lippen en roze wangetjes. Nog een partijtje ‘smokey-eyes’ erbij en je ziet er uit alsof je net kneiterhard anaal bent genomen. Hoe kan dit in godsnaam (zonder hoofdletter) de standaard zijn geworden om als vrouw voor de dag te komen?
Ik heb deze discussie al eens vaker gevoerd in het echte leven en vrouwen gaven mij vaak het volgende tegenargument. Let goed op, want zoveel onzin ga je nog zelden lezen.
“Ik draag make-up alleen voor mezelf hoor. Ik voel me er gewoon beter bij. Heeft niks met onzekerheid of meningen van anderen te maken.”

Vooral dat eerste zinnetje. Voor jezelf? Stel dat je op een onbewoond eiland zou zitten, waarvan 100% zeker is dat er niemand anders aanwezig is of ooit zal komen, zou je dan nog steeds de tijd nemen ’s ochtends om je lippenstift aan te brengen? En zou je gaan jagen of vissen met je hoge hakken aan? En zou je ook een push-up BH dragen terwijl je hout bij elkaar sprokkelt voor je avondvuur?

Als je op al deze vragen het antwoord ‘ja’ hebt geantwoord, dan mag ik je bij deze feliciteren met het feit dat je totaal gehersenspoeld bent over wat het leven inhoudt.

Disclaimer: Zeg ik met deze column dat vrouwen massaal moeten stoppen met make-up aanbrengen? Nee dus. ‘Maar waarom schrijf je dit dan, oh grote criticus?’
Zodat jullie, mijn waardige lezertjes, gewoon eens een keer anders over dit onderwerp kunnen nadenken. Vanzelfsprekendheid is een van de grootste oorzaken voor stilstand.

Dus, wat ga je doen? Verven of vuur maken?

Ik ga nu mijn BMW maar weer eens wassen. Zonder wax blinkt hij niet genoeg.

 


 

Volgend artikel: Parkeerwachter. Hét mooiste beroep op aarde